Havedagbog

d.21.0ktober 2014

Økohaven


Hvem i dag kender til økologi? Mange har hørt om det igennem dagspressen men hvad gør man selv ved det?, jo mange køber økologisk, men skal vi ikke sammen gøre en indsats så alle med have, drivhus, kolonihave og alle andre bliver mere beviste om økologi i haven?.


Jeg vil tage udgangspunkt i min egen lille verden og hvad jeg har gjort: i dag har vi intet madspild og har ikke brugt gift på vores matrikel de sidste 10 år.

Om man er en familie på 2 eller 5 har ingen betydning bare indstillingen i hjemmet er sådan at alle er indforstået med projektet så bliver det med tiden en livsstil.

Vi er i huset er 2 hunde og 2 voksne som de sidste 10 år har sorteret alt affald, efter at Randers kommune for nogle år siden kom med tilbud om forskellige affaldsløsninger. Vi valgte at få 14 dags tømning og et stativ med dagrenovation og 4 bokse hvor der kan sorteres aviser, blade, glas, blik og plastik beholdere af alle typer.

Når man har den ordning får man sorteret alt sit affald, og det som ikke kan være i de beholdere kan man køre ned på sin genbrugsplads med. Husk at sortere det, inden ankomst til pladsen - det gør opholdet kortere og gør at andre hurtigere kan komme til.

Plante affaldet, hvad gør man af det?. Mange vælger nok den lette løsning og kører til lossepladsen med det. Men kig lidt indad og udnyt de muligheder der ligger i det.


Min kompost

Jeg har 2 kompost beholdere: Den ene er til det grove og her er der ikke kompost orm i. Den er åben og jeg bruger den til små træagtige grene for kompost ormen har lidt svært ved at omsætte disse pinde til kompost. Den anden beholder er en lukket kompostbeholder som jeg købte hos Randers kommune. Engang hvor de havde tilbud på disse. Købte kompostorm hos Borregård Bioplant. De kom med posten og jeg kiggede i brevet:, Hold da op det var ikke mange, tænkte jeg, tænk at sådan en lille samling kan omsætte min kompost. Bestil dem på nettet, og lever de i maj, hvor de kan udsættes med det samme.

Opstart af kompost, læg 20 cm groft matriale i bunden, f.eks, kvas og smågrene før det grønne køkkenaffald kommer i. Dette bundlag sikrer, at der kommer luft til processen, og at det våde køkkenaffald ikke klasker sammen.

Under køkkenvasken kan man have sin spand med låg stående og efterhånden som den fyldes, går man i haven og hælder det i beholderen.

Komposten skal om stikkes mindst en gang om året. Der følger en omstikker pind med, som man trykker ned i komposten og trækker op igen. Der sidder modhager i bunden som gør ,at det hele bliver godt fordelt. Har omstukken komposten den 16/10-2014 og jeg skal sige, at de få kompostorm jeg købte for år tilbage har udviklet sig til en sand ormegård!! Hold nu op en masse dejlige røde kompostorm.

Regnorm kan bruges men de er ikke så gode som de rigtige kompostorm. Regnorm er mere dovne og kan godt hældes i, men resultatet er lang ringere men med tiden bliver de bedre.

Min lukkede kompostbeholder er med ormerør. Et rør som sidder i midten af beholderen og som gør at ormene kan overvintre i selv de koldeste vintre, da, De kravler op i røret og ned under jorden under beholderen.Der følger en brugsvejledning med kompostbeholderen om hvordan den skal placeres og hvordan den samles. Beholderen skal gerne stå i skygge/halvskygge.Det giver den bedste virkning da der ellers kan blive vildt varmt og ormene kan gå til.

Hvad kommer der så i kompostbeholderen: alle rester fra køkkenet bortset fra brødrester, kyllingben, andre ben og kød da det trækker rotter til.

Citrusfrugter og bananskræl kan kommes i men de danner en del mug og ikke det bedste for omsætningen. Æggeskaller skal lige masses eller knuses. Kaffeposer, salater, frugt, køkkenrulle er de bedste ting man kan komme i sin kompost da de er hurtige at omsætte, samtidigt er kompostormene meget glade for især kaffegrumsen, da de udnytter den sidste mængde næring der er i dette.

Syge planter samt ukrudt fra haven hvor der kan være snegleæg på skal ikke i beholderen, da kompostbeholderen er den rette udklægningrede for dræbersneglen.

I de 5 år vi har haft beholder har jeg tømt den een gang og sikke da en flot omsætning af kompost. Jeg lagde det ud i mit højbed og gravede det ned.Gør det gerne i det tidlige forår inden ormene vender tilbage til kompost jorden. I siden sidder der en lille låge der kan tages af og den vej igennem kan jorden udtages.

Det år havde jeg de mest fantastiske grøntsager i højbedet. Squash. Selleri. Bladbeder.Græsaffald fra græsplænen opsamler jeg i den opsamler som sidder på plæneklipperen og det bruger jeg til ukrudts bekæmpelse.Jeg lægger det i et 5 cm lag rundt langs min hæk, det giver hækken grobund og god vækst og der kommer intet ukrudt op. Meget ukrudt starter jo de steder man ikke får luget og hækken er et af de steder. Samtidigt bliver det græs afklip der udlægges efter et år til muld og forener sig med resten af jorden. Ved godt at mange vælger at klippe græsset med en bioklipper, der gør at det afklippede græs giver ny energi til den eksisterende græsplæne.

Husk at afklippet græs ikke må komme i kompostbeholderen, det danner for meget mug.

Har man have, har man også brug for lidt vand til sine planter og her vil et opsamlingssystem fra ens tag være en fordel. Om det er et fladt tag eller et med hældning er underordnet. Gå op i jeres, lokale Silvan byggemarked de vil kunne hjælpe jer. Køb de rette hjælpemidler som rør og opsamlingsbeholder og få det monteret på nedløbsrøret.

Jeg er selv i gang med sådan et projekt, og har igennem en god ven fået fat i en 1000 liter beholder som skal stå nede på min terrasse ved mit haveskur.


Økogødning

Brændenældegødning er en rimelig let måde at få lavet hjemmelavet gødning på og så er det billigt og man skåner naturen og hjælper naturen og kommer af af med nogle ukrudts planter.

Jeg har et stykke jord bagved vores hus ved branddammen ,hvor der er masser af brændenælder, så det er lige til at få brændenælderne plukket. Jeg havde trillebøre med, som jeg fyldte op og vejede dem af hjemme i haven, der skal bruges 3,5 kg Brændenælde.

Herefter blev de klippet i mindre stykker på ca. 10 cm. og fyldt i en murebalje. Da alle brændenælderne var klippet i mindre stykker, blev der fyldt 35 liter vand i murebaljen, 1 kilo brændenælder til 10 liter vand.

Brændenælderne skal stå i murebaljen i 14 dage, hvor jeg en gang dagligt skal have greben ned i brændenældegødningen og vende det rundt. Ved at lade brændenælder og vand være i murerbaljen i 14 dage, sættes gang i en gæringsproces der nedbryder brændenælderne, hvilket betyder at vandet bliver fyldt med kvælstof.

Efter 14 dage er den økologiske gødning klar til brug.Si suppen så alle planterester fjernes.

Brændenældegødningen skal blandes 1:10, og jeg forventer at der vil være ca. 300 liter færdig blandet gødning klar til brug.

Udover at brændenældegødningen er fyldt med kvælstof der er godt for planterne, skulle brændenældegødningen også kunne få bladlus væk fra havens roser. Så med noget hjemmelavet brændenældegødning, vil man kunne skylde sine bladlusbefængte roser, og dermed få bladlusene til at finde et andet hjem end havens roser.
Når man skal plukke brændenælder er det en god idé at dække sig godt ind i tøj, så brændenælderne ikke brænder på huden. Derfor er det også en god idé at plukke brændenælder en kølig eller skyet dag, da plukning af brændenælder iført lange bukser, strømper, sko, lange ærmer og handsker i høj solskin og meget varme kan være en ubehagelig oplevelse.B unddække

Træflis er kerne træ som er fliset og det er meget lyst i starten men bliver mørkt med tiden. Barkflis er udelukkende lavet af bark fra træerne og har den pæne brune farve. Vi snakker om jorddække med flis er det vigtigt der pålægges mindst 10 cm lag ellers har det ikke den ønskede effekt. Det holder ukrudt som kommer fra jordoverfladen mer eller mindre væk, det holder på jordens fugtighed og beskytter sarte planter for nedfrysning over en hård vinter. Fliset bliver med årene nedbrudt fra bunden af og der skal hvert andet år tilføres nyt lag på 3 -5 cm.

Husk at sætte en form for kantsten langs bedene da Solsorten og havens andre fugle ynder at sidde og skrabe i det flis for at finde føde. Jeg har sat natursten omkring alle mine bed selvom jeg kun har barkflis i et af bedene, mere for at haven er gennemført.

Til dem som ikke bryder sig om bark eller flis, kan man jo vælge at lægge granit skærver eller små granitsten, det er jo en smags sag, jeg har haft granit skærver men ikke mere, mest pga af en stør re omlægning af haven blev de fjernet, men de er rigtig gode til at lægge rundt om huset langs væggen da der tit er meget tørt der og mange planter kan ikke trives i tørke og skygge.N yttedyr i drivhuset

D rivhuset har de fleste nok oplevet at der kan komme spindemider og lus. Gå ind på nettet hos Borregård Bioplant og bestil jeres rovmider som er en god form for biologisk bekæmpelse meget vigtigt at der ikke har været anvendt gift i drivhuset op til de sættes ud ellers har de ingen effekt, de tåler ingen former for gift. Hverken før eller efter.

Syntes man ikke om den løsning med Biologisk bekæmpelse kan man blande: 1 teskefuld sprit, 1 spiseske med brunsæbe og 1 liter lunken vand, bland det godt og hæld det i en blomsterforstøver, kan bruges til alle drivhusets planter og på ens Citrus og Oliventræer. Skjoldlus er de skadedyr som sidder i små flager op enten Oliventræ og Vinstokke stammen, der kan samme blanding anvendes og brug en tandbørste eller neglebørste, og vask stammerne med dette middel, gentag efter en uge i en 3 ugers periode og æg og unger skulle være bekæmpet.

Diverse:

Bedste tidspunkter for bekæmpelse af ukrudt med gasbrænder, er lige efter en regnbyge, fordi da åbnes porrer i bladene og man bruger kun halv mængde gas og endnu mere vigtigt er at man ikke brænder sit ukrudt væk, det skal kun koges eller blancheres, man kan let se det på at bladene eller planterne hurtigt skifter farver bliver mere grønne så er det bare videre derud af, den erfaring får man efterhånden, jeg har nu igennem 15 år brugt min gasbrænder, jo købte en god dyr en med vogn og rigtig brænder, mage til den tagdækkere bruger, den virker endnu og bruger kun 11 kg flaske, passer der er nok til et års forbrug.