Havedagbog

søndag d.10.november 2019

 
Vinterhalvåret er startet og i haven sker der mange ting. Bladene drysser af træerne. Efteråret har sine egne fantastiske farver går man en tur i skoven er det en kæmpe farvepallet af varme efterårs farver. Jeg mangler at slå min græsplæne, den er meget lang og tørvejr får man intet af og jeg slår den en dag i frostvejr og det sker der intet ved.

Gør klar til hvidløg

Hvis man alligevel skal købe stikløg, kan man samtidig købe hvidløg til sætning her i efteråret. Man kan dog fint bruge egne fed hvidløg til sætning, hvis man har høstet masser af store, fine og sygdomsfri hvidløg.

Hvidløg bliver størst, når hvidløgsfeddene sættes i oktober og i den første del af måneden i landets mest frostudsatte områder. Hvidløgene skal nå at danne gode rødder inden vinter, men ikke top.

 

Dæk mod nattefrosten

Det er en god idé at holde godt øje med nattemperaturen, da der kommer mere nattefrost, og det er praktisk at være klar med beskyttelse til de mest frostfølsomme planter, når den rammer ens lokalområde. Med en jordtemperatur på 8–10 grader, er det tilstrækkeligt at overdække de frostfølsomme planter med et eller to lag fiberdug som værn mod frostskader.

Har man stadig flotte krukker eller bede med sommerblomster eller georginer, vil man som regel gerne undgå, at de første frostnætter ødelægger planterne. Også her kan man lægge fiberdug over. Sæt gerne nogle vækstbuer op, som kan holde fiberdugen hævet over planter og blomster. De blomster, som ødelægges af bare en snert af nattefrost, er blandt andet tallerkensmækker, flittiglise og georginer


 

.


 

 

 

Plant barrods roser nu, se hvor flotte de kan blive som her i vasen

 
 

Plantning af barrodede roser

Roser kan købes både i potter og som barrodede. De barrodede er ofte at foretrække, da man her får kraftigere planter. De kan plantes her fra løvfald og frem til frosten for alvor sætter ind. Man kan sagtens plante selvom, at der er nattefrost. Bare der er plusgrader om dagen.

 

Plantehullet skal graves noget større, end planten lige passer ned i det. Fyld hullet op med vand, og lad det trække ned. Studs rødderne lidt og fjern eventuelle beskadigede rødder og vildskud. Rosen anbringes i hullet, så podestedet er 7–10 cm under jordniveau, og rødderne bredes ud. Hullet fyldes trekvart op, og jorden trykkes forsigtigt til omkring rødderne. Vand igen og lade det sive væk. Fyld resten af hullet op med jord og hyp eventuelt lidt jord op omkring planten.