Havedagbog

lørdag d.4.juli 2020

 

Støt planterne i regn og blæst

Efter en periode, hvor fokus har været på at holde jorden fugtig i den udtørrende varme, er vejret nu vendt til bygevejr og blæst for en tid. Det er dejligt ikke at skulle være bekymret for visne planter, men med blæsten kommer der andre forhold, som man skal tage sig af.

På dette tidspunkt af sommeren er mange af planterne i haven efterhånden så høje, at det er nødvendigt at binde dem op. I staudebedet er det år efter år de samme planter, som lægger sig, når regnen pisker ned, eller det blæser. Planterne har nået en højde, der gør dem ekstra udsatte, så har man ikke nået at give dem støtte, er det fornuftigt at gøre det.

Det er ikke nok med læ for at undgå, at stauder lægger sig ned. Hvis der er læ, er der ofte mere skygge, og skygge giver højere og tit også mindre stiv plantevækst.

I køkkenhaven skal høje ærter og stangbønner have opsat tilstrækkeligt høje stativer, inden de får brug for støtte. Det er oftest bedst at sætte stativet op, inden man sår. Valske bønner kan for de høje sorter også have brug for støtte.

Dyrker man asparges, er det tid at få sat støtte op, så de lange stængler ikke brækker af helt nede ved jorden, hvis det pludselig blæser op, eller der kommer skybrud. Majs kan også vælte, hvis de dyrkes et vindudsat sted, eller der kommer meget regn. Her kan man dog ofte nøjes med forebyggende at hyppe jord op omkring stænglen.

Oliventræer i DK

www.facebook.com/groups/621308557945282 

I denne gruppe som jeg oprettede for 6 år siden findes alle mulige gode råd og alle medlemmer står klar til at hjælpe.