Havedagbog

søndag 14.marts

Hvis din græsplæne er meget ujævn og humplet så kør den over med en tromle inden du beskærer dine græsplæne.
 Vertikalskæring er en vigtig del af plæneplejen. Når du vertikalskærer, så skærer du igennem græssets udløbere og skud. Du åbner dermed det øverste jordlag ved at fjerne den svage og døde del af græsplanten. Det betyder, at græsplanten bliver styrket og igen bliver fyldig, tyk og frodig.

Men hvad er beskæring så egentlig for en størrelse? Det er noget gartnere har gjort i hundreder - ja, hvis ikke tusinder af år. Det er det nødvendige indgreb, der skal til for at understøtte og retningsbestemme måden, planter gror på. Beskæring fjerner gamle, vildtvoksende og døde planter, og det fremmer ny og hurtigere vækst, hvilket fører til en langt mere attraktiv plante. 

Og er det ikke lige det, vi alle ønsker for vores græsplæne?  så er du selv klar til at komme i gang med at beskære din plæne. Det kan ovenikøbet være, at du er ligeså irriteret, som jeg er, over, at havebøger og -blade ikke har gjort opmærksomme på det tidligere - men hvad angår plæner, så er de tit lidt bagud. Kør på kryds og tværs. Ja først på den ene vej og rive det sammen der bliver, derefter på den anden led og rive sammen, vær klar over at din plæne ligner en ufærdig græsplæne når du er færdig. Der gives en god standard gødning bagefter og lej nu en maskine som giver den rigtige mængde og spil ikke gartner og tro du selv kan sprede det. Hvis der er bare pletter efter beskæring af græsplænen så må du igang med at så efter og køb en god græsblanding og afhængig af hvad din plæne skal bruges til så kan der fåes 20 forskellige blandinger og prisklasser og optil dig selv og din pengepung.

Plant i det tidlige forår

 

 
 

 

At plante i det tidlige forår

Der er ingen problemer med at plante nu, så længe jorden ikke er frossen og at plantens rødder ikke udsættes for frost i forbindelse med plantningen. Derudover skal man være opmærksom på, at planterne ikke kommer fra drivhus eller på anden vis beskyttede forhold – fra udlandet, hvor klimaet er mildere. Denne type planter kan have problemer med at tåle frosten.

Husk at stedsegrønne planter også skal vandes i tørre perioder om vinteren.  Nyplantede barrodsplanter skal også vandes inden udspring, da deres reducerede rodmasse har sværere ved at finde vand end etablerede planter.

Ved valg af planter skal man huske på at have planter, som blomstrer, har flotte høstfarver osv. hele året – så haven ikke kun er smuk om foråret, fordi det er her man besøger planteskolen.