Havedagbog

torsdag d.12.september 2019

 

 
Vi er kommet ind i den første efterårsmåned, og det kan godt mærkes. Det er mørkere om morgenen, og det er slut med de lange aftener, hvor der arbejdes i haven til sent. Duggen ligger i skyggen tungt på blade og græs langt op på dagen, og selvom sandaler derfor skal udskiftes med tættere sko, så er der også en særlig stemning i en tidlig efterårshave.
Men først og fremmest er september overflodens måned. Vi gnasker løs af saftige blommer, tidlige æbler og pærer og håndfulde af søde brombær, efterårshindbær, blåbær og de første søde druer. I køkkenhaven kan der både høstes sommergrønsager som bønner, ærter, tomater, chili og majs, og vintergrønsager som kål, porrer, gulerødder og rødbeder.

Fjern skud og gule blade på selleri

Knoldselleri sætter ofte små sideskud, som hurtigt vokser sig større og dermed tager kraften fra dannelsen af den store selleriknold. Derfor skal de fjernes, og de er lette at rykke af med hånden.

Samtidig er det en god idé at gå både knoldselleri og bladselleri efter og fjerne alle gule og misfarvede blade fra bedene. Det er nu, at der er højrisiko for, at selleribladplet angriber bladene, og det er alvorligt, da sygdommen hurtigt kan brede sig og helt ødelægge planterne. Så forebyg ved at fjerne blade, som ikke er pænt grønne og ser sunde ud. Selleribladplet viser sig som små lyse pletter på bladene.

Gør klar til hvidløg

Hvis man alligevel skal købe stikløg, kan man samtidig købe hvidløg til sætning her i efteråret. Man kan dog fint bruge egne fed hvidløg til sætning, hvis man har høstet masser af store, fine og sygdomsfri hvidløg.

Hvidløg bliver størst, når hvidløgsfeddene sættes i oktober og i den første del af måneden i landets mest frostudsatte områder. Hvidløgene skal nå at danne gode rødder inden vinter, men ikke top.


 

.


 

 

 

Havehunden Kvik er altid med mig ud i haven

Den bedste plantetid i haven er nu
Efteråret bringer helt særlige glæder og stemninger med sig. Den bedste plantetid i haven er nu, hvor de nye planter, buske og træer bedre kan få fat, og risikoen, for at planten dør, er meget mindre end i de varmere måneder.
Planter du nu, er planternes chance for overlevelse større, og de vil give et større udbytte. Planterne når at danne rødder, som sikrer næring og vækst, så planten kan skyde i vejret til foråret. Solen er desuden mindre hård her i september, og nedbøren falder i passende mængder i forhold til planterne.
Plant forårsblomstrende blomster i september
Ønsker du smukke forårsblomstrende blomster, skal du plante dem i køkkenhaven nu. Det kunne være tulipanløg, påskeliljer eller krokus. Det er også nu, du kan plante knoplyng til afgrænsning af køkkenhaven.
De små hvidbrune blomsterløg og blomsterknolde ser ikke ud af meget, men når de først kommer i jorden og får lov til at udvikle sig og komme i blomst, er det dog som at være vidne til et mirakel. Den lille vækst forvandler sig til et sandt blomsterflor i de smukkeste farver. Blomsterløg og knolde kræver desuden kun minimal pasning, og de har derfor altid været meget populære.

 

Gem tomaterne på glas

Sidste efterår lavede jeg et alt for lille antal glas af disse her flåede tomater. Det er nok det mest anvendelige, jeg har haft på hylderne. Slam- bam et glas op i en gryde, mose ud med grydeskeen og 5 min. senere en fuldstændigt vidunderlig tomatsauce til pasta, bønner, fisk, kylling…

Jeg græd, da det sidste glas blev brugt i december, og har forbandet min dovenskab lige siden. I år vil jeg lave 100 glas, for to gange tomatsauce om ugen er bestemt ikke for meget.

Når man står med den ultimative råvare, er man jo ikke i tvivl, det er bare godt. Og selv om de økologiske flåede dåsetomater fra Italien er meget bedre end de andre, så er der nu langt til disse her. Tænk ikke engang på at lave dem med mindre end fuldmodne gennemsmagfulde tomater.

I august har man ofte flere tomater, end man kan nå at spise. Foto: Karna Maj

Hjemmebagte tomater

  • 12 kg tomater
  • 1 l olivenolie
  • 10 friske laurbærblade
  • 20 fed hvidløg
  • 5 chilier
  • 1 dl sherryeddike
  • 12 spsk salt
  • 2 spsk sort
  • Knust peber
  • 20 salvieblade
  • Stor kvist rosmarin
  • Stor kvist timian

Flå tomaterne ved at hælde dem over med rigeligt kogende vand, lidt ad gangen, flå dem med en spids kniv, det tager den tid, det tager.

Læg dem tæt i sylteglas. Man må godt mase lidt. Fordel krydderierne mellem tomaterne i glassene. Når alt er brugt op hældes olie og eddike og den saft, der er drypept af tomaterne, over. Lad det stå lidt, så væden synker til bunds og fyld næsten op med kogende vand. Tomaterne skal være så tætpakket, at der næsten ikke skal noget vand på. der skal stadig være et par cm. til at udvide sig på i glasset.

Skru lågene næsten på, patentlåg lukkes halvt i. Stil glassene i bradepanden, fyld den med vand, og tænd ovnen på 120 grader. Kog nu glassene til det tydeligt småbobler i indholdet, ca. 1 ½ time.

Tag forsigtigt bradepanden ud og skru lågene på, mens glassene er helt varme. Lad dem køle langsomt af i den slukkede ovn. Holdbarheden er meget lang, hvis man gør det på denne måde.