Havedagbog

mandagd.28.juni

Juli måned er højsæson for haven. Alt står i fuldt flor. Halvdelen af haveåret er gået. Samtidig er det også sommerferie måned. Haven holder dog ikke ferie. Derfor er det vigtigt, at du får eksempelvis naboen til at passe haven, mens du er væk. Udover at nyde haven i sit fulde flor, så er der også en række mindre gøremål, der skal gøres. Læs med herunder og kom godt omkring juli haven.

 

Køkkenhaven: 

 

Temperaturerne er nu så høje, at der skal holdes ekstra øje med køkkenhaven. Den skal gødes og vandes jævnligt. Samtidig er det også tid til at du kan høste af alle de lækre grøntsager. Du kan med fordel også efterså, så har du friske grøntsager til efteråret også.

 

Efter høst af hvidløg og løg skal de lægges til tørring. De skal ligge varmt, tørt og luftigt. Tørres de som de skal, så kan de holde helt til næste sommer.

 

Drivhus:

 

Ligesom i køkkenhaven er det i drivhuset også blevet tid til at høste. Klip eventuelt topskud af dine tomater, så de kan koncentrere sig om de allerede satte tomater, i stedet for at producere nye.

Vindruer, solbær, ribs, hindbær, jordbær, abrikoser og ferskner er også klar til høst.

Havedammen:

De varmere temperaturer giver god grobund for planter og alger.

Det er derfor vigtigt, at du tjekker havedammen jævnligt, så planter og alger ikke overtager den. En plante som eksempelvis åkander har tendens til at sprede sig hurtigt. Har den spredt sig, så skal der tyndes ud i den.

 

Formering af jordbærstiklinge:

Dine nuværende jordbærs udløbere er nu så stærke, at de kan tages fra og plantes som stiklinger for sig selv. Men husk at tjekke, om planten er sund og rask. Er der sygdom i den, så sidder det også i udløberne, og derfor vil det ikke give mening at "avle" videre på den. Stiklingerne skal plantes i almindelig veldrænet jord. De kan også plantes i højbede. I starten er det rigtig vigtigt at jorden holdes fugtig og at der luges godt for ukrudt, så planten får de bedste vækstforhold. Stiklinge kommer ikke til at give ligeså mange bær, som moderplanten.

Stauder:

Allerede nu kan du så dine stauder og gøre klar til næste års sæson.

Ved at tage frø fra nuværende planter kan du gøre det nemt og ganske gratis. Før du sætter frøene i jorden, så skal bedet klargøres. Ukrudt skal fjernes, jorden skal gødes og det skal graves godt igennem og efterfølgende rives. Nu er du klar til at så.

 

Beskæring af træer og buske:

 

Det er nu blevet et godt tidspunkt at trimme træer og buske. De er i god vækst, og dermed heler deres "sår" hurtigere. Det er vigtigt, at du aldrig klipper midt på en gren, men derimod inde ved selve stammen. Det bedste sted er ved grenkraven. Det er der, hvor stamme og gren mødes.

 

Du kan få gode råd til beskæring i vores blogindlæg lige her.

 

Græsplænen:

 

I juli måned skal plænen klippes 1 gang om ugen, så græsset ikke bliver alt for højt. Hvis din plæne er plaget af mos kan du komme det til livs med gødning. Du kan bruge vores specialgødning som du kan finde her. Solens varme stråler kan godt svitse græsset og give det en gullig farve. Det gør som sådan ikke nogen skade. Men bliver græsset derimod brunt, så er det blevet for tørt, og det er tid til at hjælpe til med vandingen.

 

Skadedyr:

 

Det er blevet højsæson for bladlus. De æder blade og knopper fra dine planter. Yderligere kan de også sprede svamp og virussygdomme. Bladlus er især glad for planter, der mangler vand. Så et trick til at holde dem væk er at sørge for, at dine planter er fugtige. Har de angrebet din plante, så skyl den gerne over med haveslangen. Du kan også benytte dig af insektsæbe eller sprøjtemiddel.

 

 

Havens roser står flotte nu her

 

Gode råd til udplantning og pasning af roser

  • Giv roser en solrig, åben placering i en fugtighedsbevarende, næringsrig jord.
  • Vand rigeligt under og efter udplantning af roser.
  • Giv roser gødning to gange om året (marts og maj), hvis de er engangsblomstrende og fire gange om året (marts, april, maj og juni), hvis de er remonterende.
  • Beskær roser i den sene vinter/det tidlige forår (marts).
  • Dæk roser med nedfaldent løv og grangrene, når vinteren er på sit højeste.