Beskæring af Oliventræer

Beskærings guide til alle vores Oliventræer i haven.

 

  1. Hvornår må jeg beskære mit Oliventræ?

  2. Hvad er kravet til en beskæring+

  3. Kan man lave et træ om til en Busk?

  4. Kronens størrelse i forhold til potten og stammen?

  5. Kan man beskære dem for meget eller for lidt?

  6. Hvad sker der hvis man undlader en forårs beskæring?

  7. Beskærings redskaber?

  8. Hvordan får jeg en pæn tæt krone?

  9. Hvordan kan jeg se om der er liv i træet inden jeg klipper det?

 

Jeg får daglig spørgsmål om Oliventæet og deres beskæring og disse 9 spørgsmål er dem jeg offtest støder på og her vil jeg uddybe dem lidt nærmere.

 

 

 

Alle de Oliventræer som har stået til vinteropbevaring trænger som regel til en kær hånd når vi finder dem frem og får det værste støv tørret af dem. Marts/april måned afhængig af vinteren er det bedste tidspunkt for en beskæring, fordi træet er i væskst og vil ret hurtigt rette sig og begynde at skyde og danne krone og nye skud igen. Efter en ret hård beskæring sættes Oliventræet i skyggen de første par uger indtil der er liv og de nye skud er på vej, derefter kan man sætte dem i solen eller på sin bedste placering i haven.

 

Kravet til en god beskæring er et godt værktøj og her vil jeg anbefale at bruge en ret skarp beskæresaks og jeg bruger kun felco men andre mærker kan bruges blot den er ret skarp ja dvs at de grene man beskære får et fint snit.

 

Et Oliventræ kan laves til en busk ja hvis man vil det men lidt mere besværligt end modsat. På stammen vil der med tiden komme skud og dem lader man bare gro ud og klipper dem når der er ca 5 cm og på den måde busker den sig mer og mer og stammen vil buske sig efterhånden. Har man derimod en busk kan man modsat finde det kraftigste skud og sætte en bambuspind ved den og fjerne resten af skudene og på den må vil stammen dannes men det tager lidt tid.

 

Mange af de Oliventræer der er til salg i danmark er de små træer på 100-150 cm og med en ret lille stamme, der skal man huske at klippe dem ret hårdt ind og det vil sige hvergang der kommer et lille skud skal den klippes af og på den måde beholder man samme størrelse krone med tiden når stammen bliver tykkere kan man lade med sindsro lade kronen blive det kraftigere.

 

Vær ikke bange for at klippe for meget af, vigtigt at alt det døde ja de visne og grimme grene kommer væk og hvis der er grene med sår eller vorter så af med dem. Klipper man derimod for lidt af groer den jo ret hurtig sig stor og som forrige spørgsmål så vil krone og stamme ikke harmonere mere.

 

En forårs beskæring giver nyvækst og giver Oliventæet nyt liv og samtidigt langt mere modstandskraftig over for skadedyr idet et træ med god vækst og friske blade ikke er særlig interessant for disse skadedyr.

 

En hækkesaks er total forbudt at bruge, jeg vil sige så er man ikke særlig glad for sine træer hvis man benytter dette redskab da de ikke klipper ret og et Oliventræ skal etage klippes og ikke i facon.

 

En pæn tæt krone får man ved at bruge sin beskærer saks igen og igen, klip og klip og mange siger neeej det er da synd at klippe de nye skud af ja præcis og hvem er det der har problemer når vi når efteråret ja dem der ikke har klippet deres Oliventæer igen og igen. Klip gerne ned under kronen og på den måde får man mere fylde i den inderste del af kronen i stedet for de bare og nøgne grene.

 

Ja man kan sagtens se om der er liv i ens træ og her er det ret vigtigt at tage skrabe prøven med en negl skrab i barken på stammen og er den grøn er der liv og træet lever, er det derimod brunt eller sort så smid det ud men opgiv ikke håbet. Jeg har slev oplevet at have et Oliventræ som var frisk i stammen men som ikke var vild med at skyde i toppen, det stod bare der og så kedeligt ud, ja sagde jeg nu kommer du med mig herned i den nederste del af haven og kommer i skyggen og det her var i maj og ja den del af haven kommer jeg ikke så tit i, da den passer sig selv. I juli august skulle jeg der ned og fandt mit Oliventræ grønt med spæde skud og jeg fiskede det frem igen og placerede det på nordsiden.

 

Oliventræ før beskæring

samme Oliventræ efter beskæring

Mit nye og nøgne Oliventræ og som trænger til beskæring

efter en beskæring

felco beskæringssaks

Tæt krone men beskæring må der til

Efter beskæring